Atypisch fibroxanthoom & pleiomorf dermaal sarcoom

Een atypisch fibroxanthoom (AFX) is een snelgroeiende roze-rode huidafwijking die voornamelijk voorkomt in het gelaat en op het hoofd in gebieden waar veel zonne-schade is opgetreden of wat eerder behandeld is met bestraling. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en vooral boven 70 jaar. Het is een kwaadaardige huidtumor welke niet vaak uitzaait. Het pleiomorf dermaal sarcoom wordt op dit moment beschouwd als een variant van het AFX waarbij de tumor dieper doorgroeit in de huid en daardoor ook een agressiever beloop kent.

Om de diagnose AFX of pleiomorf dermaal sarcoom te stellen wordt vaak een huidbiopt afgenomen om onder de microscoop te kunnen bekijken.

De behandeling van een AFX of pleiomorf dermaal sarcoom hangt van meerdere dingen af waaronder de grootte, de plaats op de huid waar het zit en of het is uitgezaaid. De meest gekozen behandeling is excisie (wegsnijden), Mohs chirurgie (wegsnijden en de randen direct nakijken onder de microscoop), en behandeling met bestralingen.

Folder atypisch fibroxanthoom / pleiomorf dermaal sarcoom

Meer informatie