Dermatofibrosarcoma protuberans

Een dermatofibrosarcoma protuberans (DFSP) is een kwaadaardige huidtumor die waarschijnlijk uitgaat van de bindweefselcellen in de huid. Een dermatofibrosarcoma protuberans zaait nagenoeg niet uit, maar kan wel het omliggende weefsel aantasten (de tumor kan bijvoorbeeld vanuit de huid in de onderliggende spier of zelfs in het bot groeien). Het is onduidelijk hoe een dermatofibrosarcoma protuberans ontstaat, zonlicht speelt in ieder geval geen rol.

Een dermatofibrosarcoma protuberans is heel zeldzaam, per jaar krijgen ongeveer 70 Nederlanders deze huidtumor. De meeste patiënten zijn tussen de 20-40 jaar, maar ook kinderen kunnen deze huidtumor krijgen.

Om de diagnose dermatofibrosarcoma protuberans te stellen wordt vaak een huidbiopt afgenomen om onder de microscoop te kunnen bekijken.

Afhankelijk van de grootte en de plaats op de huid waar het zit is soms aanvullend onderzoek nodig in de vorm van een MRI scan of een CT scan.

De behandeling van een dermatofibrosarcoma protuberans hangt af van de plaats op de huid waar het zit. De meest gekozen behandeling is excisie (wegsnijden), Mohs chirurgie (wegsnijden en de randen direct nakijken onder de microscoop) en Breuninger chirurgie (wegsnijden en de randen volledig nakijken onder de microscoop).

Folder dermatofibrosarcoma protuberans

Meer informatie