Excisie
Een excisie is een ingreep waarbij een huidafwijking wordt weggesneden en gehecht. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving.
Meer informatieIn de zorgzoeker vindt u informatie over welke zorg waar geleverd kan worden.
Op dit deel van de website vindt u informatie over de verschillende soorten huidkanker.
Afhankelijk van welk type huidkanker u heeft zijn verschillende behandelingen mogelijk. Bij de verschillende typen huidkanker vindt u welke behandeling(en) mogelijk zijn per type.
Een excisie is een ingreep waarbij een huidafwijking wordt weggesneden en gehecht. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving.
Meer informatieOppervlakkige vormen van huidkanker kunnen behandeld worden met een plaatselijke behandeling, waarbij een crème of gel op de huid gesmeerd moet worden. De meest gebruikte plaatselijke middelen zijn 5-fluorouracilcrème en imiquimodgel, welke beide in een kuur van enkele weken gesmeerd moeten worden. Bij een andere behandeling, fotodynamische therapie, worden de afwijkende huidcellen eerst gevoelig gemaakt voor licht met een gel of crème, waarna de plek met licht behandeld wordt om de cellen te vernietigen.
Meer informatieMet Mohs chirurgie is het mogelijk om huidkanker in het gelaat volledig te verwijderen zonder onnodig weefsel op te offeren. Dit kan door tijdens de ingreep direct te beoordelen of de snijranden vrij zijn van tumor. Als dat niet het geval is, wordt alleen daar waar nog microscopisch tumor aanwezig is meer weefsel weggesneden.
Meer informatieDe micrografisch gecontroleerde chirurgie volgens ‘Breuninger’ is een techniek waarbij alle snijranden van het eruit gesneden weefsel worden bekeken. Anders dan bij Mohs chirurgie gebeurt dit niet direct met bevroren weefsel, maar op zogenaamde paraffine coupes in het pathologie laboratorium. Hierdoor duurt het ongeveer een week voordat de uitslag bekend is en of er verder geopereerd moet worden.
Meer informatieT-VEC is een vorm van immunotherapie die te gebruiken is bij uitzaaiingen van melanoom in de huid. Hierbij worden medicijnen in de uitzaaiingen gespoten die het afweersysteem helpen kankercellen te herkennen en kapot te maken. Het T-VEC medicijn is een bewerkte vorm van het herpes-simplexvirus, beter bekend als het koortslipvirus.
Meer informatieRadiotherapie is een methode om tumoren te behandelen en klachten te verminderen. Het wordt ook wel bestraling genoemd. Het doel van bestraling is om kankercellen te vernietigen. Daarbij wordt geprobeerd gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Verschillende technieken zijn mogelijk, zoals uitwendige bestraling, inwendige bestraling en hyperthermie.
Meer informatieDe schildwachtklierprocedure is een onderzoek om te bekijken of er kankercellen in de schildwachtklier zitten. De schildwachtklier is de lymfeklier die als eerste het lymfevocht uit de tumor opvangt. Als de tumor uitzaait, is dat als eerste naar de schildwachtklier. Een ander woord voor schildwachtklier is poortwachterklier of sentinel node. Deze klier wordt opgespoord door eerst een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof in de tumor en in het gebied daar direct omheen te spuiten. De schildwachtklier wordt daarna opgezocht en chirurgisch verwijderd. Bij huidkanker wordt de schildwachtklier procedure toegepast bij enkele vormen van melanoom en merkelcelcarcinoom.
Meer informatieGeïsoleerde ledemaatperfusie is een operatie waarbij de bloedtoevoer naar de arm of het been met tumor omgeleid wordt en afgesloten van de lichaamsbloedsomloop. Via 2 slangen wordt de ader en de slagader aangesloten op een machine die de bloedsomloop op gang houdt en het lichaamsdeel van zuurstof voorziet. Via dezelfde slangen wordt door de machine chemotherapie door uw arm of been gespoeld. Deze operatie wordt uitgevoerd om de tumor en/of uitzaaiingen te verkleinen. In bepaalde gevallen is deze behandeling genezend. Bij huidkanker wordt deze behandeling toegepast bij sommige gevallen van plaveiselcelcarcinoom, melanoom en merkelcelcarcinoom.
Meer informatieBij een behandeling met immunotherapie (immuuntherapie) bij kanker wordt het immuunsysteem van de patiënt gebruikt om de kankercellen aan te vallen. Het immuunsysteem wordt door de behandeling ondersteund of extra actief gemaakt. Bij huidkanker wordt het gebruikt bij melanoom, merkelcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom (dat niet meer te opereren of uitgezaaid is).
Meer informatieDoelgerichte therapie (‘targeted therapy’) is een behandeling die de groei van de tumor probeert tegen te gaan. De behandeling richt zich vooral op de kankercellen zelf. Er zijn veel soorten doelgerichte therapie. Ze werken allemaal verschillend maar hebben hetzelfde doel: het remmen van de signalen waardoor de kanker kan groeien. Bij huidkanker wordt doelgerichte therapie alleen toegepast bij melanoom (dat niet meer te opereren of uitgezaaid is).
Meer informatieChemotherapie is de behandeling van kanker met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Daardoor kan de kanker genezen of kunnen tumoren kleiner worden. Bij huidkanker wordt dit alleen gebruikt als de huidkanker niet te opereren is of uitgezaaid is.
Meer informatie
In verschillende behandelcentra kunt u benaderd worden om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Dit variëert van het invullen van vragenlijsten, afname van bloed of extra huidweefsel of behandeling met een nieuw medicijn.
Als het gaat over wetenschappelijk onderzoek zal dit altijd uitvoerig met u worden besproken en pas van start gaan als u hiervoor schriftelijk toestemming hebt gegeven. Wel of niet deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek zal niets veranderen aan de manier waarop u behandeld wordt.
Op de website van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek vindt u algemene informatie over het deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek.
Patiënten met huidkanker kunnen terecht voor meer informatie op de websites van drie verenigingen: