Huidadnexcarcinoom

Een huidadnex is een van de gespecialiseerde weefseltypes in de huid. De bekendste vormen hiervan zijn zweetklier, talgklier, haren en nagels. Ook hierin kan een vorm van huidkanker ontstaan. Deze verzamelde groep wordt huidadnexcarcinoom genoemd. De meest voorkomende van deze zeldzame groep huidkanker is het talgkliercarcinoom. 

Het talgkliercarcinoom is een kwaadaardige tumor uitgaand van de talgklieren in de huid. Het kan overal op het lichaam waar talgklieren zitten voorkomen, maar meestal bevind het talgkliercarcinoom zich rond het oog.

Om de diagnose huidadnex- of talgkliercarcinoom te stellen wordt vaak een huidbiopt afgenomen om onder de microscoop te kunnen bekijken.

De behandeling van een huidadnex- of talgkliercarcinoom hangt van meerdere dingen af waaronder de grootte, de plaats op de huid waar het zit en of het is uitgezaaid. De meest gekozen behandeling is excisie (wegsnijden), Mohs chirurgie (wegsnijden en de randen direct nakijken onder de microscoop) en behandeling met bestralingen.

Folder Talgkliercarcinoom