Merkelcelcarcinoom

Merkelcelcarcinoom is een zeer agressieve vorm van huidkanker die meestal voorkomt in de vorm van een huidkleurig, of blauwrood of paarsrood knobbeltje. Het komt het meeste voor op de huid van het gezicht, hoofd, de nek, of op armen en benen. Maar het kan overal voorkomen. Normale merkelcellen zijn huidcellen die gelinkt worden aan de tastzin.

Merkelcelcarcinoom is een zeldzame vorm van huidkanker en komt circa 150 keer per jaar in Nederland voor. Het komt vaker voor bij mensen met een lichte huid tussen en 60 en 80 jaar.

Om de diagnose merkelcelcarcinoom te stellen wordt vaak een huidbiopt afgenomen om onder de microscoop te kunnen bekijken.

Afhankelijk van de grootte en de plaats op de huid waar het zit is soms aanvullend onderzoek nodig in de vorm van een MRI scan, CT scan of PET-scan.

De behandeling van een merkelcelcarcinoom hangt af van het type en de plaats op de huid waar het zit. De meest gekozen behandeling is excisie (wegsnijden), Mohs chirurgie (wegsnijden en de randen direct nakijken onder de microscoop), soms gevolgd door aanvullende bestraling (radiotherapie) van het gebied.

Als het merkelcelcarcinoom op het lichaam zit kan soms gekozen worden voor verder onderzoek naar mogelijke uitzaaiingen naar de dichtstbijzijnde lymfeklier (schildwachtklier, dit wordt ook wel de ‘sentinel node’ genoemd). Bij dit onderzoek gebruikt men een kleurstof. Deze kleurstof wordt in de huid gespoten op de plek van het litteken van het weggehaalde melanoom. De kleurstof gaat naar de dichtstbijzijnde lymfeklier, en zo vindt men dus de schildwachtklier. Vervolgens wordt deze klier verwijderd en onderzocht op uitzaaiingen. Zijn er in deze klier geen uitzaaiingen, dan is de kans op uitzaaiingen in de andere lymfeklieren zeer klein. Als er wel uitzaaiingen worden gevonden, dan wordt in sommige gevallen alle lymfeklieren in de directe omgeving verwijderd of bestraling van het gebied (radiotherapie).

Als er geen uitzaaiingen zijn, dan zullen er na de operaties geen andere behandelingen gegeven worden. Als er uitzaaiingen zijn in andere plaatsen van het lichaam, kan worden gekozen voor chemotherapie of immunotherapie. Uw arts zal dit dan met u bespreken.

Meer informatie