Plaveiselcelcarcinoom

Een plaveiselcelcarcinoom (PCC) van de huid is een kwaadaardige huidtumor die ontstaat in de bovenste laag van de huid. Een plaveiselcelcarcinoom zaait niet vaak uit, het gebeurt bij ongeveer 5% van de patiënten. Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat meestal op die delen van de huid die vaak aan zonlicht zijn blootgesteld, zoals het gezicht. Een andere oorzaak voor het ontstaan van een plaveiselcelcarcinoom is het langdurig gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken (zoals bij patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan).

Het plaveiselcelcarcinoom van de huid komt circa 11.000 keer per jaar in Nederland voor. Ongeveer 1 op de 20 mensen krijgt in zijn of haar leven een plaveiselcelcarcinoom.

Om de diagnose plaveiselcelcarcinoom te stellen wordt vaak een huidbiopt afgenomen om onder de microscoop te kunnen bekijken.

De behandeling van een plaveiselcelcarcinoom hangt van meerdere dingen af waaronder de grootte, de plaats op de huid waar het zit en of het is uitgezaaid. De meest gekozen behandeling is excisie (wegsnijden), Mohs chirurgie (wegsnijden en de randen direct nakijken onder de microscoop), en behandeling met bestralingen.

 
Folder plaveiselcelcarcinoom van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Meer informatie